ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΔΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

«Η ΑΓΡΑΜΠΕΛΗ»

Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε για την συνεύρεση, την επικοινωνία και την ενημέρωση σχετικά με θέματα του χωριού όλων των ανθρώπων που μένουν ή κατάγονται από αυτό ανά τον κόσμο ολόκληρο. Εξερευνήστε τη σελίδα και ενημερωθείτε για οτιδήποτε αφορά το χωριό μας. Σας ευχαριστούμε πολύ!!!

***ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ Βιβλίο Επισκεπτών***

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

 

Νέα

Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα – Τι εορτάζουμε καθημερινά

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα πριν το Πάσχα (από την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ μέχρι το Μ. Σάββατο) και ονομάζεται «Μεγάλη», όχι γιατί έχει περισσότερες μέρες ή ώρες από τις άλλες εβδομάδες, αλλά γιατί τα γεγονότα όπου τελούνται και βιώνονται στους Ιερούς Ναούς είναι μεγάλα, σπουδαία, κοσμοϊστορικά και κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο! Πώς βιώνεται ο λειτουργικός χρόνος τη Μεγάλη εβδομάδα; Η Εκκλησία από την μεγάλη της φιλανθρωπία, για να μπορέσουν όσο είναι δυνατόν περισσότεροι πιστοί να συμμετέχουν στις Ακολουθίες, επέτρεψε από την αρχή της Μ. Εβδομάδας, να ψάλλεται ο Όρθρος της επόμενης ημέρας. (π.χ. την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας. Την Μεγάλη Δευτέρα το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Τρίτης. Την Μεγάλη Τρίτη το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης κ.ο.κ.). Τι τελείται τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας; Οι τέσσερις πρώτες ημέρες μας προετοιμάζουν πνευματικά για το θείο δράμα και οι Ακολουθίες ονομάζονται «Ακολουθίες του Νυμφίου».

Μεγάλη Δευτέρα

(Κυριακή Βαΐων βράδυ):

Την Μεγάλη Δευτέρα κυριαρχούν δύο γεγονότα:

α) Η ζωή του Ιωσήφ του 11ου γιού του Πατριάρχη Ιακώβ, του ονομαζόμενου Παγκάλου, δηλαδή του ωραίου στο σώμα και τη ψυχή. Ο Ιωσήφ προεικονίζει με την περιπέτειά του (που πουλήθηκε σκλάβος στην Αίγυπτο) τον ίδιο τον Χριστό και το πάθος Του.

β) Το περιστατικό της άκαρπης συκιάς (Ματθ. 21, 18-22) που ξέρανε ο Χριστός:

Η συκιά συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων και γενικά την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν άκαρποι από καλά έργα. Συμβολίζει ακόμη και την ψυχή του κάθε ανθρώπου που παραμένει άκαρπη από αρετές.

 

Μεγάλη Τρίτη

(Μεγάλη Δευτέρα βράδυ):

Την Μεγάλη Τρίτη θυμόμαστε και ζούμε δύο παραβολές:

α) Των δέκα παρθένων (Ματθ. 25,1-13) που μας διδάσκει να είμαστε γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία καθώς και να είμαστε πάντοτε έτοιμοι, για να υποδεχθούμε τον Νυμφίο Χριστό, γιατί κανείς δεν γνωρίζει πότε θα “φύγει” απ΄αυτήν εδώ την ζωή.

β) Των Ταλάντων (Ματθ. 25,14-30), που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και ότι πρέπει να καλλιεργούμε και να αυξήσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.

 

Μεγάλη Τετάρτη

(Μεγάλη Τρίτη βράδυ):

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα (Λουκ. 7,47), που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματά της, γιατί έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο. Ψάλλεται το περίφημο τροπάριο (δοξαστικό) της Υμνογράφου Μοναχής Κασσιανής.

 

Μεγάλη Πέμπτη

(Μεγάλη Τετάρτη βράδυ):

Την Μεγάλη Πέμπτη γιορτάζουμε 4 γεγονότα :

α) Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο, δείχνοντας για το ποια πρέπει να είναι η διακονία των πιστών στην Εκκλησία.

β) Τον Μυστικό Δείπνο, δηλαδή την παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.

γ) Την Προσευχή του Κυρίου, στο Όρος των Ελαιών και

δ) την Προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή του Πάθους του Κυρίου.

 

Μεγάλη Παρασκευή

(Μεγάλη Πέμπτη βράδυ):

Την Μεγάλη Παρασκευή έχουμε την Κορύφωση του θείου δράματος, τελείται η «Ακολουθία των Παθών» και θυμόμαστε και βιώνουμε τα Σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού μας. Δηλαδή:

α) Τα πτυσίματα

β) τα μαστιγώματα

γ) τις κοροϊδίες

δ) τους εξευτιλισμούς

ε) τα κτυπήματα

ς) το αγκάθινο στεφάνι και κυρίως την

ζ) Σταύρωση και

η) τον θάνατο του Χριστού μας.

 

Μεγάλο Σάββατο

(Μεγάλη Παρασκευή πρωί και βράδυ):

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωϊ γιορτάζουμε:

α) την Ταφή Του Κυρίου και

β) την Κάθοδο Του στον Άδη, όπου κήρυξε σε όλους τους νεκρούς.

Έτσι Μεγάλη Παρασκευή το πρωϊ (ημερολογιακά), τελούνται οι εξής ακολουθίες: Ακολουθία των Μεγάλες Ωρών και στις 12.00 το μεσημέρι της Αποκαθηλώσεως, δηλαδή την Ταφή Του Κυρίου από τον Ιωσήφ τον Αριμαθαίας και το Νικόδημο τον Φαρισαίο, μέλος του Μ. Συμβουλίου και κρυφό μαθητή του Κυρίου.

Την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ (ημερολογιακά) ψάλλονται τα Εγκώμια και έχουμε την περιφορά του Επιταφίου!

 

Κυριακή του Πάσχα

(Μ. Σάββατο πρωί και νύχτα από τις 12.00 π.μ.):

Το Μεγάλο Σάββατο (ημερολογιακά) το πρωϊ, έχουμε την λεγόμενη «1η Ανάσταση», δηλαδή το προανάκρουσμα της Αναστάσεως που μεταδίδουν οι ύμνοι και της προσμονής της λυτρώσεως όλης της κτίσεως από την φθορά και τον θάνατο!

(ΠΡΟΣΟΧΗ! Επειδή πολλοί δεν γνωρίζουν και συγχέουν τα πράγματα και όταν ακούν για  «1η Ανάσταση», νομίζουν ότι ήδη Αναστήθηκε ο Χριστός και σπεύδουν να πουν το «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ» και να καταλύσουν κρέας, αυγά κλπ., πρέπει να διευκρινήσουμε το εξής: ΜΙΑ είναι η Ανάσταση του Χριστού μας και γίνεται κανονικά στις 12 το βράδυ. Ούτε φυσικά και έχουμε δύο Αναστάσεις του Χριστού, που η μία γίνεται το πρωϊ και η άλλη το βράδυ).

Το Μεγάλο Σάββατο στις 12.00 τα μεσάνυχτα (δηλαδή ουσιαστικά την Κυριακή), έχουμε την ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας, την ήττα του θανάτου και της φθοράς και την αφή του Αγίου Φωτός στον κόσμο από το Πανάγιο Τάφο.

Κυριακή του Πάσχα στις 11.00 π.μ. ή το απόγευμα, τελείται ο «Εσπερινός της Αγάπης», όπου σε πολλές γλώσσες διαβάζεται το Ιερό Ευαγγέλιο και διατρανώνεται παγκοσμίως η νίκη του θανάτου και η εποχή της Καινούριας Διαθήκης, της χαράς και της Αναστάσιμης ελπίδας.

Ποιο είναι το βαθύτερο νόημα των Παθών και της Αναστάσεως για όλους εμάς τους Πίστους;

Οι πιστοί βιώνουμε τα πάθη και την Ανάσταση του Χριστού συμμετέχοντας ενεργά σε αυτά με «συμπόρευση», «συσταύρωση» και «συνανάσταση»! Ο Χριστός με την θέληση του (εκουσίως), έπαθε και ανέστη για να σωθούμε όλοι εμείς! Αυτό σημαίνει ότι δεν λυπούμαστε «μοιρολατρικά» για το Πάθος του, αλλά για τις δικές μας αμαρτίες και αφού μετανοιώνουμε ειλικρινώς μπορούμε την αντικειμενική σωτηρία που χάραξε ο Χριστός να την κάνουμε και υποκειμενική – προσωπική σωτηρία!

Πηγή:  agioskosmas.gr

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα

25 Μαρτίου 1821: Η Επανάσταση και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική εορτή της χώρας μας στις 15 Μαρτίου 1838, με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα, που εκτελούσε παράλληλα και τα καθήκοντα του πρωθυπουργού εκείνη την περίοδο. 

 
Η πρόταση του Γραμματέα της Επικρατείας (Υπουργού) επί των Εκκλησιαστικών και της Δημόσιας Παιδείας, Γεωργίου Γλαράκη (ηγετικού στελέχους του κόμματος των Ναπαίων ή Ρωσικού Κόμματος), έγινε αμέσως δεκτή από τον Όθωνα, που την είδε και ως μία ευκαιρία να αυξήσει τη δημοτικότητά του.
 
Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα διπλού εορτασμού, της εθνικής επανάστασης, αλλά και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
 
Η λειτουργική παράδοση και ορθόδοξη πνευματικότητα τοποθετούν σε ιδιαίτερη θέση την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Και είναι αλήθεια ότι οι θεομητορικές εορτές πλουτίζουν τη λειτουργική μας ζωή, γιατί ο λαός του Θεού πάντοτε ατενίζει με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό τη μεσίτρια του ουρανού. Την ήμερα αυτή, η Εκκλησία γιορτάζει το χαρμόσυνο μήνυμα της θείας ενσάρκωσης. Ο θεόσταλτος αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάζεται στην Παρθένο Μαρία, στη Ναζαρέτ και της ανήγγειλε ότι θα γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου, τον Ιησού Χριστό.



 

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής

Ξημερώματα Σαββάτου 24 προς Κυριακή 25 Μαρτίου αλλάζει η ώρα. Ενδέχεται να είναι η τελευταία φορά.

 

ελευταία Κυριακή του Μαρτίου και η ώρα αλλάζει. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Κυριακής, 25 Μαρτίου, στις 03:00, θα γυρίσουμε το ρολόι μας μία ώρα μπροστά, δηλαδή η ώρα θα δείχνει 04:00, ώστε να μπούμε στη θερινή ζώνη ώρας. Ίσως μάλιστα να πρόκειται για την τελευταία φορά που θα το κάνουμε αυτό, καθώς η κατάργηση της θερινής ώρας αποτελεί ένα από τα ανοιχτά, προς συζήτηση θέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πριν από περίπου ένα μήνα τέθηκε επίσημα στο «τραπέζι» του Ευρωκοινοβουλίου η κατάργηση της θερινής ζώνης ώρας και μάλιστα οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την κατάργησή της. Το ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε με 384 ψήφους υπέρ, 153 κατά και 12 αποχές, επιτρέπει στην Κομισιόν να αξιολογήσει και, αν το κρίνει απαραίτητο, να τροποποιήσει την οδηγία 84/2000 περί θερινής ώρας. Εδώ και λίγους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τα αιτήματα για την κατάργηση της θερινής ώρας, ωστόσο πλέον έχει στα χέρια της και το ψήφισμα. Η θερινή ώρα έχει αμφισβητηθεί από την εφαρμογή της. Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι τους λείπει ο ύπνος της μιας ώρας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ταμείου ασφάλισης υγείας του DAK, σχεδόν τα τρία τέταρτα των Γερμανών ζητούν να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας. Η αλλαγή της ώρας εισήχθη για πρώτη φορά στη Γερμανία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταξύ των δύο παγκόσμιων πολέμων και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η αλλαγή καταργήθηκε. Μόνο το 1980 εισήχθη εκ νέου με στόχο την καλύτερη χρήση του φωτός της ημέρας. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι αμφιλεγόμενο. Δεν συμμετέχουν όλες οι χώρες στην αλλαγή της ώρας. Η Ρωσία, για παράδειγμα, δεν αλλάζει την ώρα το καλοκαίρι καθώς η χώρα έχει έντεκα διαφορετικές ζώνες ώρας. Από την άλλη πλευρά, η τεχνητά εισαγόμενη καλοκαιρινή περίοδος ήταν τόσο ελκυστική για την Τουρκία που πέρυσι αποφάσισε να διατηρήσει και τον χειμώνα τη θερινή ώρα.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ «Η ΑΓΡΑΜΠΕΛΗ» 2018

Ο Σύλλογος Αγίας Βαρβάρας Παναιτωλικού «Η ΑΓΡΑΜΠΕΛΗ» σας προσκαλεί στον ετήσιο αποκριάτικο χορό που διοργανώνει τη Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 21:00 στο κοσμικό κέντρο "ΧΑΡΑΥΓΗ" στο Καινούργιο Αγρινίου. Θα διασκεδάσουμε με το Γιώργο Καραντζίνη στο κλαρίνο και με την Χρυσούλα Τζαμαλή και το Βασίλη Κωστούλα στο τραγούδι. Τιμή πρόσκλησης 15€ ενηλίκων και 10€ παιδικό (περιλαμβάνει μπριζόλα, σαλάτες, τζατζίκι και ψητή προβατίνα). Η παρουσία σας είναι απαραίτητη για την στήριξη του χωριού και του Συλλόγου μας. Σας περιμένουμε όλους για μια διασκεδαστική και αξέχαστη βραδιά τσικνοπέμπτης. ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!!!

Απευθυνθείτε για αγορά προσκλήσεων στα μέλη του ΔΣ. Ευχαριστούμε!!!

Διαβάστε περισσότερα
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ - ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ
 
 

ΚΑΦΕ-ΨΗΣΤΑΡΙΑ «ΤΟ ΛΥΚΟΧΩΡΙ»®

Στο χωριό μας λειτουργεί καφέ-ψησταριά στην πλατεία του χωριού (πίσω από το χώρο του Δημοτικού Σχολείου). Σας περιμένουμε όλους να απολαύσετε τον καθαρό αέρα και την υπέροχη θέα και να γευστείτε τις υπέροχες γεύσεις μας!!! Οι τιμές μας είναι προσιτές. Ευχαριστούμε!!!

 

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 

ΖΑΜΠΑΡΑΣ AUTO STATION,Πρατήρια Υγρών Καυσίμων,

1ο Κατάστημα: 2ο km Ε.Ο. Αγρινίου-Καρπενησίου, Καμαρούλα

2ο Κατάστημα: Αργυροκάστρου & Καποδιστρίου 1, Αγ. Κων/νος

Κ. ΚΥΡΙΤΣΗΣ - Π. ΚΥΡΙΤΣΗΣ Ο.Ε.,

Σήμανση Οδών–Οδική Ασφάλεια, 10ο km Ε.Ο. Αγρινίου-Αντιρρίου

 
 
 
ΚΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Π. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ,

Οικοδομικά Υλικά-Χρώματα-Χωματουργικές Εργασίες, Κοσμά Αιτωλού Καινούργιο Αγρινίου

 
 
 
 

ΑΦΟΙ ΑΠ. ΑΓΓΕΛΗ Ο.Ε.,

Τεχνική Κατασκευαστική Εταιρία–Κατασκευές Ξυλοτύπων, Καινούργιο Αγρινίου

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Α.Β.Ε.Ε.,

Τυροκομικά Προϊόντα Ορεινής Τριχωνίδας, 8ο km Ε.Ο. Αγρινίου-Καρπενησίου

 
 

 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ